NPO
NTR
30 mei 2011
Eindhoven

 

Naam: Islamitisch Cultureel Centrum Al Fourkaan (ICCA)

Oppervlakte: 1400m2

Oprichtingsjaar/Bouwjaar: 1990

Capaciteit: 800 personen

Etniciteit: Marokkaans

Taal:Arabisch

 

 

 

 

 

 

De Stichting Waqf (betekent ‘’blijvend voor de Islam, blijvend voor een goed doel.’’) is een charitatieve islamitische organisatie die in 1989 in Helmond is opgericht. Na de bouw van een nieuwe moskee in Eindhoven, werd de ICCA (Islamitisch Cultureel Centrum Al-Fourkaan) geopend. Zij wil voortreffelijkheid bereiken, invloedrijk, effectief en transparant zijn en is in beginsel opgericht om de religieuze behoeften van de moslims in Eindhoven en omstreken te voorzien.

 

Het woord al Fourkaan betekent ‘de onderscheider’, zoals de Edele Koran ook wel wordt genoemd. Het staat namelijk voor het scheiden tussen het goede en het slechte.

 

Stichting Waqf vervult haar functie en plicht zijnde een islamitische stichting, door de moslims in hun religie te onderwijzen en de Boodschap van de Islam te verspreiden. Onder de activiteiten van deze stichting vallen maatschappelijke, educatieve en sociale programma’s, zowel in de Arabische en in de Nederlandse taal. Zij laat zich voorstaan op haar multiculturele sfeer, vanwege het feit dat zij wordt bezocht door allerlei mensen van verschillende komaf, nationaliteiten en talen.

 

De stichting opent haar deuren in alle gastvrijheid voor zowel moslims als niet-moslims en werkt nauw samen met de Raad van Kerken, via een platform waar zowel (christelijke) kerken als moskeeën zijn vertegenwoordigd. Daarnaast onderhoudt de stichting goede relaties met het lokale openbaar bestuur.

 

In de moskee bevindt zich een mooie grote gebedsruimte voor mannen en een voor vrouwen, daarnaast is er een ontmoetingsruimte, kantoorruimten waar de organisatie dagelijks aanwezig is om het brede scala aan activiteiten plaats te laten vinden. Daarnaast is er nog een studio, waarin de wekelijkse vrijdagspreek wordt opgenomen en is er een vergaderruimte waarin zowel de interne vergaderingen als die met externe partijen worden gehouden.

 

Verder zijn er klaslokalen waarin lessen die door de onderwijscommissie worden verzorgd plaatsvinden, in totaal zijn er zeven lokalen verdeeld over een mannen- en vrouwenafdeling. Onder jongeren en volwassenen bestaat een grote behoefte aan islamitisch onderwijs. In het dagelijks leven worden zij vaak geconfronteerd met vragen over de Islam en het ‘moslim zijn’. Daarnaast bestaat de behoefte om deze kennis betreffende het geloof op de juiste wijze te praktiseren.

 

Er is onderwijs op maat mogelijk voor alle belanghebbenden vanaf 13 jaar en ouder. Binnen de ICCA is er de mogelijkheid om tijdens het plaatsvinden van grote activiteiten gebruik te maken van een kinderopvang, deze wordt door vrijwilligsters georganiseerd.